Izpadanje las vzroki

Izpadanje las je čisto nekaj običajnega, kajti posamezni lasje na naši glavi gredo skozi tri stopnje rasti in v zadnji stopnji enostavno odmrejo in odpadejo. Je pa včasih za izpadanje krivo tudi kaj drugega. Navajamo vam nekaj možnih vzrokov.

1. Izpadanje las vzroki: moška plešavost

Skozi življenjsko obdobje se čas rasti las pri ženskah in moških skrajša ter niso več tako močni in gosti. Z vsako rastno stopnjo so lasje rahleje ukoreninjeni, zato precej lažje izpadejo. Zelo pomembno vlogo igra tudi dednost,ki vpliva na obseg izpadanja las ter na starostno obdobje v katerem se pojavi.

2. Izpadanje las vzroki: krožno izpadanje

V tem primeru govorimo o avtoimunski bolezni, ki še nima pojasnjenega vzroka. Pojavi se običajno pri čisto zdravih ljudeh, pomemben je pa vpliv genetike. Določeni znanstveniki so prepričani, da lahko to bolezen sproži virus oziroma kakšen drug sprožilec. Lasje običajno pri tej bolezni izpadejo večkrat, lahko pa tudi zrastejo nazaj.

3. Izpadanje las vzroki: pomanjkljiva prehrana

Če ne dobimo dovolj železa in beljakovin iz hrane, nam lahko tudi zato začnejo lasje prekomerno izpadati. Običajno pride do tega zaradi kakšnih motenj prehranjevanja ali hitrih diet.

4. Izpadanje las vzroki: zdravila

Tudi zdravila lahko pri določenih posameznikih povzročajo izpadanje las. Še posebej tista, ki so namenjena zdravljenju depresije, artritisa, visokega krvnega pritiska ter srčnih težav. Enako velja tudi za obsevanja in kemoterapijo.

5. Izpadanje las vzroki: frizerski preparati

Razne kemikalije, ki so namenjene barvanju, svetlenju, ravnanju ali kodranju lahko tudi poškodujejo in zavirajo rast las. Še posebej če se jih uporablja prepogosto in neskladno z navodili.