Izpadanje las po porodu

Vas skrbi ali je normalno izpadanje las po porodu? Ja, pravzaprav veliko mladih mamic izkusi izpadanje las po porodu. Le da nekatere bolj in nekatere manj. Kajti hormonske spremembe med nosečnostjo vplivajo na to, da lasje obstojijo na stopnji mirovanja, zaradi katerega nosečnica dnevno izgubi manjšo količino las. Nekatere pa omenjajo da imajo takrat tudi bolj goste in močnejše lase.

Zakaj pride torej do izpadanje las po porodu?

Po porodu oz. približno 3 mesece kasneje, se hormoni umirijo in povrnejo v prejšnje normalno stanje. Tako lasje preidejo na stopnjo izpadanja in zaradi tega marsikateri mami ostane med prsti cel šop las. Dnevno nam ponavadi izpade od 100 do 130 las. Po porodu lahko pa ta vrednost naraste celo do 500. Kljub temu da je lahko to zelo moteče, večjih razlogov za paniko ni.

Kaj storiti?

Glede izpadanje las po porodu v resnici ne morate prav veliko storiti. Edino kar lahko storite je, da ste potrpežljivi. Izpadanje las je najbolj izrazito med pranjem in česanjem las, zato je priporočjlivo da si lase umivate manj pogosto ter da si nežno češete lase. Jasno pa je da bodo vaši stari lasje slej ko prej odpadli, zato je najbolje da si jih redno češete.

Po šestih mesecih po porodu pa se bojo lasje vrnili v prejšnje običajno stanje. Morda bojo le spremenili nekaj svojih lastnosti (mastnost, suhost). V primeru da se po več mesecih izpadanje las po porodu ne bo ustavilo, pa je potem to lahko znak primankljaja železa. V tem primeru se pogovorite z osebnim zdravnikom.