Šampon proti prhljaju

Proti težavam s prhljajem se priporoča dermatološka nega lasišča in las s sestavinami, ki zavirajo pretirano rast glivic kot so M. Globos, Malassezia in M. Restrtict. Ustrezni šampon proti prhljaju lahko pripomore k odstranitvi lusk ter hitro pomiritev neprijetne srbečice in razdraženosti lasišča. Prhljaj je pogosta težava,ki nastane ko se med lase ujamejo odluščene plasti lasišča oziroma bele luskaste obloge, spremlja ga pa lahko tudi neprijetno srbenje. Iz raziskav je razvidno, da težave s prhljajem prizadenejo vsakega drugega moškega ter marsikatero žensko. Vseh elementov, ki prispevajo na nastanek prhljaja, danes še ne poznamo.

Za preprečevanje prhljaja lahko poizkusite domači šampon proti prhljaju iz naravnih organskih sestavin. Spodaj jih imamo nekaj predstavljenih.

Šampon proti prhljaju  (iz jabolčnega kisa,sivke, evkaliptusa in čajevca)
Zmešajte eno žličko jabolčnega kisa, 15 kapljic sivkinega in evkaliptusovega eteričnega olja in 10 kapljic čajevca, prelijte v steklenico in dobro pretresite. V steklenico dodajte še 60ml čimbolj naravnega šampona ter 60ml vode in vse dobro premešajte. Jabolčni kis povrne koži na lasišču zdravo ph vrednost, eterična olja pa dobro učinkujejo proti mirkobom.

Šampon proti prhljaju (iz koprive)
Šampon iz koprive pa naredimo tako,da 40 g listov od koprive kuhamo v 3/4lista vode dovolj časa,da se količina voda povrne na 1/2 litra. Tekočino ohladimo, jo nanesemo na lasišče in po 20 minutah speremo.

Šampon proti prhljaju (iz modrega glavinca)
Tukaj prelijemo 2 čajni žlici modrega glavinca s skodelo hladne vode, ki jo nato zavremo ter pustimo nekaj časa stati. Šampon uporabimo za čiščenje mest s prhljajem ter ga pustimo še nekaj časa stati preden ga speremo.