Revmatološki pregled – pravočasno poskrbite za svoje zdravje

revmatološki pregled

Revmatološka obolenja so izjemno kompleksna skupina bolezni, zato je zgodnje odkrivanje le teh še toliko bolj pomembno. Pri tem ključno vlogo igra revmatološki pregled, ki pri pacientu potrdi ali ovrže sum na obolenje. Na podlagi zaključkov, ki jih sprejme revmatolog pa se osebi določi ustrezno zdravljenje, ki bistveno izboljša kakovost njegovega vsakdanjega življenja. Prav zato je ključnega pomena, da se v primeru bolezenskih znakov odpravite na specialistični pregled. Bolezen, ki se začne še pravočasno zdraviti namreč bistveno počasneje napreduje ali pa celo zelo uspešno zajezi. V kolikor opazite določene znake revmatološkega obolenja vam svetujemo, da se naročite na pregled in tako poskrbite zase in svoje zdravje.

revmatološki pregled

Kako poteka revmatološki pregled?

Ob sumu na pojav revmatološkega obolenja se odpravite k revmatologu, ki opravi specialistični pregled. Ta se začne s pogovorom. Razlog za to je, da revmatske bolezni pogosto potekajo zelo kompleksno, zato je temeljit pogovor temeljnega pomena za potrditev začetnega suma.  Zdravnik vas bo temeljito izprašal o vseh vaših simptomih in znakih, dodatno pa še o preteklih boleznih ter morebitnem pojavljanju revmatskih bolezni v družini. Revmatska obolenja so namreč dedna, zato obstaja tendenca do razvoja bolezni, v kolikor se bolezen pojavlja v družini.

Po pogovoru bo revmatolog opravil še temeljit telesni pregled. Tega opravi, če tekom pogovora postavi sum na revmatsko obolenje. Revmatološki pregled telesa vključuje celotno telo, še posebej natančno pa se je potrebno osredotočiti na tisti predel, s katerim ima bolnik težave. Najpogosteje gre za sklepe, mišičje, kožo in sluznice. V sklopu revmatološkega pregleda zdravnik izvede različne raziskave in natančno pregleda tudi njihove rezultate. Ti mu namreč pomagajo pri postavitvi natančne diagnoze. Med najpogostejše dodatne raziskave uvrščamo:

  • laboratorijske preiskave krvi in drugih telesnih vzorcev,
  • ultrazvok, rentgnensko slikanje, CT ali magnetnoresonančno slikanje,
  • odvzem biopsije vzorcev in njihov histološki pregled.

Vse informacije in rezultati raziskav, ki jih pridobi revmatolog, služijo za postavitev diagnoze in določitve natančnega programa zdravljenja.

Rate this post