Komu je namenjena brezglutenska dieta

brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta je vse pogostejša zaradi vse več alergij na gluten. Tu si preberite, kakšna mora biti brezglutenska dieta za alergike, ki lahko preminejo, če je ne upoštevajo, saj pride do hudih reakcij in v končni fazi lahko tudi do zadušitve, če ne upoštevate alergenov v svoji prehrani. Najprej pa obiščite zdravnika, da ugotovi, ali ste alergični in na kaj. Veliko se govori o brezglutenski dieti, pri čemer vsi, od zvezdnikov do profesionalnih športnikov, hvalijo prednosti brezglutenske diete. Vendar te diete niso za vsakogar.

Brezglutenska dieta izključuje vsa živila, ki vsebujejo gluten, ki je beljakovina, ki jo najdemo v pšenici in številnih drugih žitih. To pomeni, da uživate samo polnovredna živila, ki ne vsebujejo glutena, kot so sadje, zelenjava, meso in jajca, pa tudi predelano hrano brez glutena, kot so kruh ali testenine brez glutena. Gluten je beljakovina, ki je naravno prisotna v nekaterih živilih, lahko pa se živilom doda tudi med predelavo za teksturo. Gluten se lahko uporablja kot vezivo in aroma, zato ga lahko včasih najdete v živilih, ki jih ne bi pričakovali. Poleg živil, kot so pica, testenine, kosmiči in pekovski izdelki, je gluten lahko v vsem, od sojine omake in sladoleda do nekaterih zdravil, lepotnih izdelkov in prehranskih dopolnil.

Nekateri ljudje mislijo, da brezglutenska dieta pomeni, da ne uživate ogljikovih hidratov, vendar temu ni tako. Veliko živil, ki vsebujejo ogljikove hidrate, kot so riž, krompir in fižol, ne vsebuje glutena. Brezglutenska dieta je nujna za ljudi s celiakijo, avtoimunskim odzivom na gluten, zaradi katerega telo napade tanko črevo, kar povzroča bolečine v trebuhu, slabost, napenjanje ali drisko. Ljudje s celiakijo ne morejo prenašati glutena v nobeni obliki in morajo do konca življenja slediti dieti brez glutena. Če imate celiakijo in pomotoma zaužijete gluten, boste verjetno doživeli enake simptome kot preden ste prenehali jemati gluten.

Drugo stanje, zaradi katerega lahko nekdo izloči gluten iz svoje prehrane, je občutljivost na gluten brez celiakije, včasih imenovana intoleranca na gluten. Pomembno je, da ne domnevamo, da je draženje prebavil posledica glutena. Če menite, da imate intoleranco za gluten, sodelujte z zdravnikom in registriranim dietetikom, da pridete do dna svojim simptomom.

Rate this post