Ali je endodontija stvar, ki jo potrebujete pa ne veste?

Ali imate težave v notranjosti zob? Potem verjetno potrebujete  endodontski pregled.

Dentist wearing eyeglasses gloves and mask examining a patient teeth with a dental probe and a mirror in a clinic box with equipment in the background

Endodontija je veda, ki se ukvarja z notranjostjo zob. Poskuša ohraniti zdravo zobno pulpo oz. preprečiti izdrtje zob. Endodont preučuje in zdravi korenine, pulpe in tkiva v neposrednem stiku s korenino v zobeh. Opravlja tudi mikrokirurško zdravljenje zob, kar mu omogočajo posebni pripomočki ter inštrumentu. Po enem letu zdravljenja zoba, lahko končno preverimo, če je zdravljenje bilo uspešno.

Primarna endodontija

– ko zob še ni bil prej zdravljen in je vnetje pulpe nadaljevalo in stanje zoba ali zob poslabšalo

– ko je zobna pulpa tako vneta, da jo je možno ozdraviti le s posebnim zdravljenjem

– zaradi predpriprave na protetiko, doktor oceni, da se bo zdravljenju izpostavil živec, zaradi nepravilne lege samega zoba ali zob

Postopek

Najprej zobozdravnik poišče vhode v koreninski kanal, nato pa uporabi instrumente oziroma svoje pripomočke, ki so strojni oziroma ročni ali pa uporabi strojne igle in pile. Nato pomočnik z štirimi iglami vse odstrani, zdravnik ali zdravnica, pa koreninski kanal razširi in očisti. Med zdravljenjem poskuša zdravnik ali zdravnica odstraniti bakterije, ki se nahajajo v kanalu a jih ni mogoče odstraniti z mehanskim postopkom zaradi oblike in zgradbe. Ko so kanali očiščeni, jih posušijo in zapolnijo s posebnim polnilom. Tako se bakterijam onemogoči dostop v čeljustno kost. Preostali del pa se zapolni z začasnim polnilom ali zalivko. Ko je vse nameščeno se vse še enkrat pregleda z rtg posnetkom, nato pa se začasno polnilo/zalivko/plombo nadomesti s trajno. Tko je zob ali so zobje pripravljen/-i za nadalnje protetično delo.

Uspešnost

Seveda se bo vsak vprašal, kako uspešno pa to zdravljenje sploh je. Ta uspešnost se preveri čez 6 do 12 mesecev po zdravljenju in je večinoma uspešno. a kljub uspešnosti še vedno obstaja možnost, da je vnetje v kosti še vedno prisotno. Če je stanje tako, se mora takoj k zdravniku in se nato opraviti rentgenski test. Tam vidimo rezultate in ali je zdravljenje res 100% uspelo.

Rate this post