Zobozdravniki modrostne zobe priporočajo odstraniti

Modrostni zobje zrastejo, ko je človek že dosegel polnoletnost do 26. leta starosti, vendar ne vsem ljudem, gre za kočnike, ki so zadaj in imajo pomembno vlogo pri žvečenju hrane. Z modrostnimi zobmi ima težave večji del prebivalstva, saj se zelo pogosto dogaja, da v ustih oziroma na čeljusti ni dovolj prostora za 32 zob, kolikor jih ne na koncu v ustih, ko zrastejo še modrostni zobje. Kočnike je zelo težko čistiti samo s krtačko, ker so tako zadaj, zato se pogosto dogaja, da jih uničuje karies, če nismo dovolj pozorni nanje.

modrostni zobje

Ti poslednji kočniki, ki zrastejo, lahko povzročijo zelo neprijeten občutek in celo bolečino, če začnejo odrivati druge zobe ali se vraščati v čeljust in sploh ne pogledajo na plano. Večina zobozdravnikov svetuje odstranitev teh kočnikov.

Modrostni zobje lahko povzročijo jude bolečine in ciste ali celo tumorje. Velikokrat nastane žep, kjer se nabirajo bakterije in ostanki hrane. Če je to mesto slabo očiščeno, pride do vnetja. Ko zadnji kočniki rastejo, mora zdravnik očistiti mesto izraščanja zoba in ga razkužiti. Dostikrat predpiše tudi antibiotik. Zobozdravniki vedno poskušajo rešiti zobe, kar pa za modrostni zob ne velja.

Preden modrostni zobje začnejo izraščati, se praviloma čeljust odebeli, nastanejo pa lahko tudi otekline in zatrdline ter boleče ličnice. Bolečine lahko lajšamo tako ,da ta mesta nežno čistimo in ščetkamo, uporabimo lahko tudi analgetike in antibakterijske gele, ki morajo delovati nekaj časa. Usta lahko izpiramo tudi s slano vodo. Otekline in zobobol lajšamo lahko s hladnimi obkladki na obraz in lica. Nujno je obiskati zobozdravnika, da oceni, kako je potrebno ukrepati.

Modrostni zobje so lahko resna nadloga marsikaterega človeka, dejansko imajo skoraj vsi z njimi težave, zato jih običajno kar takoj odstranijo, čeprav ne bi povzročali takoj težav, jih lahko kasneje. Gre za bolj zahteven kirurški poseg, po katerem je potrebno paziti na to, da se rana zaceli in ne jesti trde hrane.

Rate this post