Kaj je multipla skleroza in kako ukrepati

multipla skleroza

Multipla skleroza je stanje, ki lahko prizadene možgane in hrbtenjačo ter povzroči širok spekter možnih simptomov, vključno s težavami z vidom, gibanjem rok ali nog, občutkom ali ravnotežjem. Spoznajte multiplo sklerozo v tem članku, saj je to vseživljenjsko stanje, ki lahko včasih povzroči resno invalidnost. V mnogih primerih je možno zdraviti simptome. Povprečna pričakovana življenjska doba se pri ljudeh z MS nekoliko skrajša. Najpogosteje se diagnosticira pri ljudeh v 20., 30. in 40. letih, čeprav se lahko razvije v kateri koli starosti. Pri ženskah je približno 2- do 3-krat pogostejša kot pri moških.

multipla skleroza

Multipla skleroza je eden najpogostejših vzrokov invalidnosti pri mlajših odraslih. Multipla skleroza se zelo razlikujejo od osebe do osebe in lahko prizadene kateri koli del telesa. Glavni simptomi vključujejo: utrujenost, težave pri hoji, težave z vidom, kot je zamegljen vid, težave pri nadzoru mehurja, otrplost ali mravljinčenje v različnih delih telesa, togost mišic in krči, težave z ravnotežjem in koordinacijo, težave z razmišljanjem, učenjem in načrtovanjem. Odvisno od vrste multipla skleroze, ki jo imate, se lahko vaši simptomi pojavijo in izginejo v fazah ali pa se sčasoma postopoma poslabšajo (napredovanje).

Obiščite osebnega zdravnika, če vas skrbi, da imate znake MS. Simptomi imajo pogosto veliko drugih vzrokov, zato niso nujno znak MS. Obvestite osebnega zdravnika o specifičnem vzorcu simptomov, ki jih doživljate. Če menijo, da bi lahko imeli multiplo sklerozo, vas bodo napotili k specialistu za bolezni živčnega sistema (nevrologu), ki bo morda predlagal preiskave, kot je slikanje z magnetno resonanco, za preverjanje značilnosti MS.

MS se začne na 1 od 2 splošnih načinov: s posameznimi recidivi (napadi ali poslabšanji) ali s postopnim napredovanjem. Recidivi se pogosto pojavijo brez opozorila, včasih pa so povezani z obdobjem bolezni ali stresa. Simptomi ponovitve lahko v celoti izginejo, z zdravljenjem ali brez njega, čeprav nekateri simptomi pogosto vztrajajo, pri čemer se napadi ponavljajo več let. Obdobja med napadi so znana kot obdobja remisije. Ti lahko trajajo več let.

MS je avtoimunsko stanje. Takrat gre nekaj narobe z imunskim sistemom in ta po pomoti napade zdrav del telesa – v tem primeru možgane ali hrbtenjačo živčnega sistema. Pri MS imunski sistem napade plast, ki obdaja in ščiti živce, imenovano mielinska ovojnica. To poškoduje in brazgotini ovojnico in potencialno spodaj ležeče živce, kar pomeni, da se sporočila, ki potujejo po živcih, upočasnijo ali motijo.

Rate this post