Podvozje kot izredno pomemben del avtomobila

Podvozje je precej slabo viden del avtomobila, a vendar skrajno pomemben. Gledano predvsem z vidika varnosti ter udobja, slednje skrbi za usklajeno nihanje avtomobila navzgor ter navzdol, ob pospeševanju, zaviranju ali zavijanju v ovinkih.

Podvozje je sicer sestavljeno iz mnogih komponent. Sestavljajo ga roke, blažilniki, vzmeti, vilice, končniki, polosi ter stabilizatorji. Najpomembnejšo vlogo na podvozju imajo definitivno blažilniki oz. amortizerji. Ravno od njih je odvisno, kako se bo avtomobil obnašal na cestni površini. Žal nanje mnogi vozniki skorajda pozabijo, oz. jih zamenjajo, ko slednji popolnoma popustijo. Za rezervne dele kliknite tukaj.

amortizerji

Amortizer se nahaja ob vsakem avtomobilskem kolesu, njegovo funkcijo pa predstavlja ohranjanje stalnega ter pravilnega stika koles s cestiščem. Tako blažilniki skrbijo za zanesljivo lego avtomobila na vsaki površini ob različnih vremenskih ter temperaturnih pogojih. Vozilo brez amortizerjev bi po cesti poskakovalo kot žoga. Hitra vožnja, nenadno zaviranje ali vožnja skozi ovinek bi tako postali skrajno nevarni.

Ogromno število vozil ima iztrošene amortizerje

Stanje amortizerjev se ne poslabša kar iz danes na jutri. Njihovo delovanje se slabša počasi, skozi daljše časovno obdobje. Za nekoga, ki se na avtomobile ter njihovo vzdrževanje ne spozna preveč, je zato določanje časa za menjavo amortizerjev zelo težko opravilo. Vozniki svoj način vožnje namreč prilagajamo, sprememb pa niti ne opazimo – morda smo nekoč isti ovinek prevozili pri bistveno višji hitrosti kot danes.

Če ste v zgornjem stavku prepoznali sebe, je definitivno čas za menjavo amortizerjev. Prav tako jih zamenjajte (oz. naj vaše vozilo preveri strokovnjak), če imate občutek, da vaš avtomobil pri vožnji skozi ovinke ni stabilen. Stare amortizerje lahko prepoznate tudi po mastnih madežih.

Amortizerji se torej, tako kot vsak drug del avtomobila, sčasoma obrabijo. Če so pretrdi, bo avto po grbinah kar skakal, kolo pa lahko tako izgubi stik s podlago. Tega si zagotovo ne želite. Premehke blažilnike pa boste prepoznali v občutku »plavanja« avtomobila. To lahko preprosto preverite tudi tako, da avtomobil zanihate. Če se še nekaj časa premika, je definitivno čas za menjavo. Če se pogosto vozite ponoči ste zagotovo opazili tudi poskakovanje žarometov nasproti prihajajočih vozil. Tudi to je posledica obrabljenih amortizerjev.

Nižanje avtomobila kot (ne)varen trend?

Predvsem pri mlajših voznikih lahko opazimo trend nižanja višine avtomobila. Višina avtomobila pa je odvisna predvsem od vzmeti, ki držijo amortizerje na svojem mestu.  Amortizerji tako blažijo udarce ob luknje ter neravnine na cestni površini, vzmeti pa poskrbijo, da se amortizer vedno znova vrne v prvotno lego. Za varno nižanje avtomobila je zato potrebna primerna obdelava amortizerjev. Ta poseg naj zato vedno opravi usposobljen strokovnjak z izkušnjami ter znanjem. Nikakor ne počnite tega sami doma.

Stanje vaših amortizerjev preverite vsake 20.000 km

Ne glede na vrsto cestišča ali način vaše vožnje, je amortizerje priporočljivo preveriti na vsake 20.000 prevoženih kilometrov. Če sami niste strokovnjak oz. poznavalec avtomobilskih delov, naj vaš avtomobil vsekakor preveri strokovnjak. Tiste nekaj evrov, ki jih boste plačali za pregled, se bo definitivno obrestovalo na področju zanesljive ter, predvsem, varne vožnje.

Poceni amortizerji za vsak tip avtomobila

Vsekakor bodo novi blažilniki poskrbeli za izboljšanje vseh voznih lastnosti vašega avtomobila. Izboljšali bodo udobje vožnje, vam omogočili boljše zaviranje ter izvajanje zavojev, hkrati pa močno pripomogli k izboljšanju varnosti.

V nekaterih avtomobilskih delavnicah se lahko odločite tudi za obnovo amortizerjev, vendar dandanes to ni več smiselno, saj so cene novih amortizerjev zelo ugodne.  Vsekakor je kakovost novih veliko višja, prav tako pa tudi življenjska doba.

Ste ugotovili, da so na vašem avtomobilu amortizerji popolnoma iztrošeni? Obiščite spletno stran www.rezervniavtodeli24.si/ ter enostavno izberite znamko ter model vašega avtomobila, na strani pa se vam bodo prikazali elementi, primerni za varno namestitev v vaš avto. Vaše naročilo boste po pošti prejeli kar na dom, v nekaj delovnih dneh.

5/5 - (1 vote)