Aronija preprečuje staranje

aronija

Aronija je grmovnica, ki ni avtohtona, k nam je prišla iz Severne Amerike in se zelo udomačila, saj je nezahtevna za vzgojo, raste dobesedno kar sama in ima številne zdravilne učinke. Več o aroniji najdete tukaj. Aronija je dejansko lekarna na vrtu na dosegu roke, raste tudi na balkonih in v lončkih vendar pozor, zraste lahko tudi do 3 metre v višino.

aronija

Ta zdravilna grmovnica ima črne plodove, ki so trpkega okusa, kako r vse najbolj zdrave rastline, naj bi preprečevala staranje ter nam zvišala imunski sistem, poskrbi celo za živčni sistem, ohranja zdrave oči ter kožo, vsebuje tako zelo potrebne vitamine b skupine, ki primanjkujejo vsem, neglede na prehrano. Aronija vsebuje tudi precej C vitamina, s čimer poveča našo odpornost in sodeluje pri tvorjenju kolagena, kar dejansko lahko upočasni staranje. Ta super rastlina sodeluje tudi pri absorpciji železa v celice, najboljše je ,da aronija že vsebuje C vitamin, kar pomeni, da je popolna glede tega, da železo zares pride na mesta, kjer je najbolj potreben.

Če imate težave pri uriniranju ali z vnetjem mehurja, bo aronija prav tako pomagala, saj so črne jagode tega grmovja izjemno učinkovite. Hkrati boste z uživanjem teh plodov imeli zelo urejeno prebavo, težave z želodcem lahko izginejo, pomaga pa tudi pri uravnavanju sladkorne bolezni. V skladu z nekaterimi raziskavami lahko rečemo, da pomaga tudi preprečiti raka na črevesju, kar je res dobra novica.

Aronija je zelo uporabna rastlina, saj iz nje lahko naredite sok, sirupe, sladice, jo dodajate raznim jedem, naredite marmelado ali kompot. Grm obilno rodi vsako leto in je zelo nezahteven, dejansko sam raste in ne potrebuje nobene nege. Vaša naloga je le, da plodove poberete ter iz jih naredite kaj koristnega. Lahko jih tudi posušite in tako boste to super rastlino imeli lahko vse leto. Surova je trpkega okusa in nekaterim ni všeč.

Rate this post